EFSYN
https://www.efsyn.gr/tehnes/eikastika/327226_o-mpotitseli-epestrepse-stin-poli-toy-fotos.
«Le Jugement de Pâris», 1482-1485
© Fondazione Giorgio Cini
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.01.2022, 17:40
Ο Μποτιτσέλι «επέστρεψε» στην Πόλη του Φωτός
Από το 2003 είχαν να δουν οι Παριζιάνοι έκθεση με έργα του σπουδαίου ζωγράφου της Ιταλικής Αναγέννησης αλλά να που, παρά την πανδημία, το Μουσείο Jacquemart-André φιλοξενεί σαράντα έργα του, συμπεριλαμβανομένου και του κορυφαίου «Η γέννηση της Αφροδίτης».
H Πόλη του Φωτός που πάντα λάμπει στις γιορτές του έτους, η γαλλική πρωτεύουσα που φέτος έχει μειώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω του COVID-19, θεάματα, συναυλίες, μεγάλες εκθέσεις, συρροή στα μουσεία. Η Γαλλία πήρε σκληρά μέτρα αλλά ο ιός επέστρεψε δριμύτατος. Οι καλλιτέχνες απτόητοι συνεχίζουν τη δημιουργία τους. Το Μουσείο Jacquemart-André παρουσιάζει μια εξαιρετική έκθεση, «Μποτιτσέλι, καλλιτέχνης και σχεδιαστής», μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Το παρισινό μουσείο γιορτάζει την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Σάντρο Μποτιτσέλι (περίπου 1445-1510), εκθέτοντας περίπου σαράντα έργα του καθώς και μερικούς πίνακες Φλωρεντινών σύγχρονών του ζωγράφων, στους οποίους άσκησε μεγάλη επιρροή. Η καριέρα του Μποτιτσέλι, ο οποίος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Φλωρεντίας, συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και τις βαθιές αλλαγές που έφεραν στην πόλη οι Μέδικοι.
Είναι ένας από τους πιο επιφανείς ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης, παρ’ όλο το μυστήριο που εξακολουθεί να περιβάλλει τη ζωή του και τη δραστηριότητα του εργαστηρίου του. Παρατηρείται μια συνέπεια μεταξύ της παραγωγής μεμονωμένων έργων ζωγραφικής και των σειρών έργων που ολοκληρώθηκαν από τους βοηθούς του φημισμένου ζωγράφου. Η έκθεση δείχνει τη σημασία αυτής της πρακτικής του εργαστηρίου, ενός εργαστηρίου γεμάτου ιδέες και ενός τόπου εκπαίδευσης, χαρακτηριστικού της ιταλικής Αναγέννησης. Τονίζεται έτσι ο ρόλος του Μποτιτσέλι ως δημιουργού, επιχειρηματία και δασκάλου, ταυτόχρονα.
Η πρώτη έκθεση στη Γαλλία για τον Μποτιτσέλι, μετά το 2003 και την τότε διοργάνωση στο MuséeduLuxembourg, διαρθρώνεται με χρονολογική και θεματική σειρά, αντικατοπτρίζει την προσωπική εξέλιξη του καλλιτέχνη, τους δεσμούς του έργου του με την κουλτούρα της εποχής του, τις επιρροές που άσκησε στους μαθητές του. Την επιμέλεια έχει ο Πιερ Κιουρί (επιμελητής του Μουσείου Jacquemart-André από τον Ιανουάριο του 2016), ειδικός στην ιταλική και ισπανική ζωγραφική του 17ου αιώνα. Εργάστηκε επίσης στη γαλλική ζωγραφική του 19ου αιώνα στο Μουσείο PetitPalais και το 2007 διορίστηκε επικεφαλής του τομέα ζωγραφικής του τμήματος αναστήλωσης του Κέντρου Ερευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας.
Από τα πιο σημαντικά έργα της έκθεσης είναι «Η γέννηση της Αφροδίτης», που προέρχεται από το Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας. Αποτελεί μια από τις αρτιότερες αισθητικά δημιουργίες του Μποτιτσέλι. Η έμπνευση για τον διάσημο πίνακα δίνεται από μια μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.
Δεν γνωρίζουμε ποιος παρήγγειλε τον πίνακα αυτό στον Ιταλό καλλιτέχνη, ωστόσο πιστεύεται πως φτιάχτηκε για κάποιο μέλος της οικογένειας των Μεδίκων. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν πως αποτελεί ύμνο στην αγάπη του Τζουλιάνο ντι Πιέρο των Μεδίκων για τη Σιμονέτα Κατανέο Βεσπούτσι, που ζούσε στο Πόρτο Βένερε (μετάφραση: Λιμάνι της Αφροδίτης). Σημειώνεται, ακόμα, πως ο Μποτιτσέλι αγαπούσε μυστικά και ο ίδιος την όμορφη Σιμονέτα.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το Λούβρο, τη NationalGallery του Λονδίνου, το Rijksmuseum-Αμστερνταμ, τα Μουσεία Βατικανού, το Uffizi Φλωρεντίας και την Gemäldegalerie του Βερολίνου.
2022
Έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» στο Μουσείο του Λούβρου
Εκτενές άρθρο για την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα» στο Μουσείο του Λούβρου, φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Le Figaro. O πρώην διευθυντής και πρόεδρος του Λούβρου, Jean Luc Martinez, που ήταν ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης, σχολίασε ότι σκοπός της είναι η εξέταση μιας περιόδου πολύ μεγαλύτερης από τα έτη 1820 – 1830, «μεγαλύτερης από δύο αιώνες πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και διπλωματικών δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα».
Στο άρθρο τονίζεται ότι την έκθεση εγκαινίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Eμανουέλ Μακρόν, «κάτι που είναι φυσικό δεδομένης της έκτασης των δανείων από τα μουσεία τους και ας προσθέσουμε ότι την επομένη ανακοινώθηκε η αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών. [..] Κάτι που σίγουρα θα αναζωογονήσει τον φιλελληνισμό, που δεν έσβησε ποτέ μεταξύ των συμπολιτών μας, ή τουλάχιστον στον κατασκευαστή Naval Group».
Στη συνέχεια, η αρθρογράφος επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης, η οποία σημειώνει ότι σε αντίθεση με τον κατάλογό της ακολουθεί μια χρονολογική παρουσίαση. Και με αφορμή «τα πρώτα γαλλικά αποκτήματα ελληνικών αρχαιοτήτων» σχολιάζει: «Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητά με επιμονή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να σημειώσουμε ότι η παρουσία ελληνικών θησαυρών στις αίθουσες του Λούβρου [..] εορτάσθηκε περισσότερο παρά αμφισβητήθηκε ακόμα κι όταν έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα αντικείμενα μπορούν να συμπληρώσουν αντικείμενα της Ακρόπολης ή να φυλάσσονται στο μουσείο της». [Expo Paris-Athènes: la belle Héllène]
Η μεγάλη έκθεση «Παρίσι-Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Napoleon του Λούβρου διοργανώνεται για την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 και θα είναι ανοικτή στο κοινό ως τις 7 Φεβρουαρίου 2022.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση της χρονιάς, η οποία υπογραμμίζει του πολιτιστικούς, ιστορικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας την περίοδο 1675 με 1919. Εξερευνά, μέσω 360 έργων (πινάκων, αγαλμάτων, φωτογραφιών, ενδυμασιών κ.λπ.) περισσότερα από 200 χρόνια κοινής ιστορίας.
Την έκθεση επιμελούνται η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια αρχαιολογικών Μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αναστασία Λαζαρίδου και ο πρόεδρος - επίτιμος διευθυντής του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ. Η εκθεση ξεκινά με την ενότητα «Ανακάλυψη της Ελλάδας, 1780-1821» και συνεχίζεται με τις ενότητες: «Ο πόλεμος για την ελευθερία και ο φιλελληνισμός, 1821-1830», «Η Αθήνα καινούργια πρωτεύουσα, 1834-1878», «Η Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία», «Οι απαρχές της αρχαιολογίας στην Ελλάδα», «Η ανακάλυψη της αρχαίας Ελλάδας» και τέλος η «Αθήνα, το τέλος του αιώνα και η μοντέρνα τέχνη». Σε αυτή την ενότητα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και στις διεθνείς εκθέσεις.
Επίσης, στη στήλη «Histoire» της Le Figaro γίνεται αναφορά σε ένα βιβλίο με τίτλο «1821: la Grèce, naissance d’une nation», για την ελληνική επανάσταση του '21, το οποίο είναι διαθέσιμο στα περίπτερα αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εφημερίδας. «Πριν από 200 χρόνια, οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν απελευθερωτικό πόλεμο εννέα ετών εναντίον των Τούρκων, με την υποστήριξη της Γαλλίας. Μια ειδική αναφορά σε ένα έπος που απαθανατίστηκε από τον Delacroix», αναφέρει γαλλική εφημερίδα.
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΑΝΤΑ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ'
Έφυγε ο Μίκης και άδειασε η καρδιά μας. Είναι αθάνατη στην σκέψη μας στην αγάπη του στην πιο ανέβα ψηλά και ακόμα πιο υψηλά: Μαζί αυτή την ώρα με μουσική και τραγούδια όπως το ήθελε ο γίγαντας, ο Μίκης Θεοδωράκη. Όλα τα δοκιμάζει, τα ανοίγει πόρτες στην καλλιτεχνική καινοτομία στην πολιτική δείχνουν. Είναιι ''ελευθερος' που τώρα ταξιδεύει στο σύμπαν.
www.EFSYN.gr«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκη
H έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», που από τον περασμένο Ιούνιο φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζεται ως τις 30 Οκτωβρίου.
Το αφιέρωμα φωτίζει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του κορυφαίου συνθέτη, που «έφυγε» από κοντά μας προχθές βυθίζοντας στο πένθος τους Έλληνες και τους αμέτρητους θαυμαστές του ανά την υφήλιο.UBLICITÉ
Για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, που περιγράφουν έναν αιώνα ιστορίας, πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καταδεικνύοντας έτσι τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του συνθέτη και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους –εντός του αφιερώματος.
Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σημειώνεται ότι η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του συνθέτη που ο ίδιος της έχει εμπιστευθεί από το 1997.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου μετά από ηλεκτρονική κράτηση στο σύστημα του Μεγάρου για συγκεκριμένη ώρα επίσκεψης, μέχρι 30 άτομα ανά μία ώρα από τις 11:00 έως τις 19:00. (Τρίτη - Σάββατο, 11:00-19:00).